Enfiye - Osmanlı Dönemi Türk Altın Sanatı Örnekleri

enfiye, murassa altın, Türk Sanatı, Osmanlı dönemi, tuvart

İLHAMİ HÜSEYİN PAŞA KOLEKSİYONUNDAN
TÜRK ALTIN SANATI ORMANLI DÖNEMİ ÖRNEKLERİ

ENFİYE


İlhami Hüseyin Paşa, 1984-1993 yılları arasında çeşitli aralıklarla toplamda doksan değişik eseri Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Bölümü'ne bağışlamıştır. 


Enfiye, genellikle buruna çekilerek kullanılan, toz haline getirilmiş tütünden oluşturulan keyif verici bir maddedir. Kullananları aksırtarak rahatlatır ve zihin açtığına inanılır. Enfiyenin hazırlanması için yaklaşık olarak 18 ila 20 aylık bir zaman gerekirdi. Kalite açısından beğenilen Fransız usulünde tütün, iki önemli mayalanma sürecinden geçirilerek içindeki nikotin yok edilir, asetik asit serbest hale getirilirdi. Enfiyeye keskinliğini kazandıran ve belirli bir koku veren başka maddeler de katılırdı. Gülsuyu, lavanta, karanfil, yasemin esansı gibi çiçek özleri bu kokuların en çok beğenilenleridir.

Enfiye çekme alışkanlığı 17. yüzyılda İngiltere'de yaygınlaşmış, 18. yüzyılda tüm dünyaya yayılmıştır.
Önceleri buruna çekilecek enfiye, anında rendelenirdi. Bu nedenle enfiyeciler yanlarında özel rendeler taşırdı. 18. yüzyıl başlarından kalma fildişinden ya da başka malzemeden yapılmış rendeler, süslemeli ve mücevherli enfiye kutuları, 19. yüzyıl sonrasında çoğalarak günümüze ulaşmıştır.

http://www.tuvart.com/kultur

Yorumlar